Dubravka Miljković: Samohrani roditelji

2021-04-15

Samohrani roditelji

Roditeljstvo je težak i izazovan zadatak čak i kada su oba roditelja živa, zdrava i zajedno. Za samo jednoga problemi se i povećavaju i umnožavaju. Temeljni se problem odnosi na samu činjenicu da jednostavno ne postoji prikladni sustav društvene podrške jednom roditelju. Isključiva je norma: dva roditelja po djetetu (koji bi se još trebali i nadmetati kako će što više biti djetetu na raspolaganju).

Samohranim se roditeljem najčešće postaje razvodom, no ne treba zaboraviti i na druga dva načina: smrt jednog od partnera ili pak odluka majke da sama odgaja dijete - sama odmah od početka, bez obzira na količinu (ne)slaganja s ocem djeteta. Premda se ovakvo samohranjenje djeteta psihološki razlikuje od situacija kada to uopće nije bila željena opcija (smrt), ili barem nije bila odmah (razvod), neki su problemi svakako zajednički.

Problemi samohranih roditelja

Samohrani je roditelj dodatno opterećen, odnosno preopterećen, na tri područja:

- povećana odgovornost - sam mora donositi sve odluke koje se tiču odgoja djeteta, a mora i sam plaćati sve račune. U osobito su teškom položaju samohrane majke. Čak i statistike bogatijih zemalja govore da svaki peti razvedeni otac uopće ne plaća za dijete, a svaki drugi daje manje od 10% presuđenog mu iznosa.

- preopterećenje poslovima - koliko god se neki roditelji žale (majke uglavnom) kako onaj drugi (otac uglavnom) ne radi ništa, dvije su osobe ipak - dvije osobe. Tek kad jedna ostane sama, i tada doista mora sama obaviti sve poslove, tada tek shvati pravo značenje pojma ništa.

-, emocionalna preopterećenost - može nastupiti kad samohrani roditelj zanemaruje sve svoje potrebe na račun djetetovih, primjerice: niti dovoljno spava niti jede, niti ima vremena za prijatelje i za rekreaciju, ne može si ništa za sebe kupiti. Postane osamljen, uhvati ga beznađe, a onda se zbog svega još i počne osjećati krivim. Zanimljiv je nalaz da su samohrani očevi podložniji depresiji od samohranih majki. Zanimljivo je to i stoga što su očevi ti koji dobivaju više priznanja za odgoj djece i rad u kući s time povezan: svi im se dive na brizi i požrtvovnosti (počev od rođene djece); kada to isto radi žena - pa to se od nje ionako očekuje, ne treba tu sad praviti paradu.

Problemi djece samohranih roditelja

Djeca (osobito muška) koja žive samo s jednim roditeljem češće su depresivna. U prvoj godini nakon razvoda pojačana im je i sklonost različitim oblicima neprihvatljivog ponašanja (agresivnost, izostajanje iz škole, pad školskog uspjeha). Više se svađaju s braćom, osjećaju više stresa i manje povezanosti s članovima obitelji. Imaju više šanse da i sami ne uspiju ostvariti stabilnu vezu. I manje novca u kući uzrokuje probleme, ali čak i tamo gdje to nije slučaj, djeca odrasla samo s jednim roditeljem gube trku: pokazuju, primjerice, manje motiva za postizanjem uspjeha.

Ipak, treba reći kako tu nije sve crno. Prije svega, većina se stručnjaka slaže u sljedećem: premda život samo s jednim roditeljem nije život iz snova, puno je bolji od noćnih mora kakve se mogu doživljavati s oba roditelja koji se mrze, tuku i svađaju. Također, iako obitelj samo s jednim roditeljem može općenito imati više problema nego ako su u kući oba roditelja, takva obitelj može sasvim zdravo funkcionirati; samohrani roditelj može normalno obavljati svoj posao i u njemu napredovati; djeca samohranih roditelja mogu biti i odgovornija i samostalnija od svojih vršnjaka s oba roditelja. Kako su pritom u prednosti oni koji imaju bar nekakav sustav podrške (baka ili drugi član šire obitelji - servis), bilo bi i ostalima korisno imati kakvu "rent a baka" ili sličnu službu.

Miljković, D. (2003). Zapisi iz tri ženska kuta - psihologija svakodnevice (samorazvoj, partnerstvo, roditeljstvo.. Zagreb: IEP-D2. www.iep.hr